Kad utis ne tanī kažokā meklē

Partija „Tukuma pilsētai un novadam” jau kopš dibināšanas brīža 2004. gadā ir centusies strādāt iedzīvotāju, savas pilsētas un novada labklājības un izaugsmes vārdā, lai veidotu mājas, kur patīkami dzīvot mums visiem. Diemžēl jāsecina, ka pēdējos mēnešos parādās pa atsevišķam skauģim un laika zaglim, kas ar savām aizdomām, nezināšanu, puspatiesībām un pat atklātiem meliem patērē ne tikai mūsu partijas deputātu un novada Domes vadības un darbinieku, bet arī katra iedzīvotāja enerģiju – ir jāuzklausa sazin kur parauti apgalvojumi un uz tiem arī pieklājīgi jāatbild. Lai gan faktiski jāteic, ka vai ikreiz šī negāciju šalts būtu apzīmējama ar frāzi: „Meklē utis, turklāt ne tanī kažokā.”

Svaigākā puspatiesību uts – bijušā Domes deputāta Induļa Zariņa amats kapitālsabiedrībā „Tilde”.

Kādi ir fakti?

1) Jā, I. Zariņš no 2009. līdz 2017. gadam bija Tukuma novada Domes deputāts.

2) Jā, I. Zariņš meklēja darbu, kurā varētu ieguldīt savu nenoliedzamo pieredzi un zināšanas.

3) Jā, I. Zariņš ir kļuvis par iecirkņa vadītāju „Tildē”.

4) Jā, 7 Domes deputāti nosūtīja vēstuli KNAB, lai noskaidrotu, vai Tukuma novada Domes bijušajam deputātam I. Zariņam pēc deputāta statusa zaudēšanas ir tiesības ieņemt jebkādu amatu „Tildē”.

5) Jā, Domes priekšsēdētājs, partijas „Tukuma pilsētai un novadam” valdes priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Lukmans saņēma no KNAB skaidrojumu, ka viņam kā Domes priekšsēdētājam nav jāatbild par to, kā pēc deputāta pilnvaru beigšanās rīkojas katrs atsevišķs deputāts; tā ir paša bijušā deputāta atbildība.

6) Jā, kopš 2012. gada 1. janvāra "Tildē” ir amats „Tumes un Degoles komunālās saimniecības (iecirkņa) vadītājs”. 2017. gada 1. septembrī iepriekšējais iecirkņa vadītājs iesniedza atlūgumu. Jaunais vadītājs vispirms meklēts pašā uzņēmumā, bet neveiksmīgi, tādēļ izsludināts konkurss uz šo vakanci (publikācija Nodarbinātības valsts aģentūras tīmeklī un Domes tīmeklī 12.09.2017–24.09.2017). Pieteicās 13 pretendenti, taču viens savu kandidatūru atsauca un otrs nebija iesniedzis visus dokumentus. Otrajā kārtā izvērtēti 6 cilvēki. Vislabāk konkursa nosacījumiem atbilda viens kandidāts, taču pašā pēdējā brīdī atteicās no piedāvājuma kļūt par iecirkņa vadītāju, jo atalgojums, viņaprāt, ir pārāk zems. Nākamais pēc atbilstības konkursa noteikumiem bija I. Zariņš, ar kuru darba līgums noslēgts 2017. gada 10. oktobrī. Neviens likums neuzliek „Tildes” vadītājam pienākumu interesēties par to, vai kandidāts uz amatu ir kādas politiskas partijas biedrs, bijis jebkāda līmeņa deputāts utml.

7) Jā, sevi cienoša partija – un "Tukuma pilsētai un novadam" tāda ir – nekad neietekmēs savu biedru ieceres meklēt darbu un strādāt konkrētā uzņēmumā vai amatā.

8) Jā, to, kādus amatus drīkst ieņemt bijušais deputāts, nosaka likums. Un to, vai likums ir pārkāpts, var pasludināt tiesa.

Punkts.

No šiem faktiem atsevišķas personas acīmredzot ir spējīgas izlobīt puspatiesības un dīvainus, ar smalki mērķētiem epitetiem papildinātus secinājumus, ar kuriem nākt klajā savos sociālajos tīklos, Domes sēdes tiešraidēs un citur, tādējādi maldinot sabiedrību.