Atturēšanās balsojumā = atturēšanās no darba un atbildības

Tukuma novada pašvaldības darba un attīstības pamatu pamats – budžets – 2018. gadam ir pieņemts, „par” balsoja 10 deputāti, proti, partijas „Tukuma pilsētai un novadam”, „Latvijas Zemnieku savienības” un „Vienotības” pārstāvji. Diemžēl 7 Domes deputāti nolēma, ka viņiem labāk atturēties. No kā?

Īsā atbilde – viņi atturas no darba un atbildības. Pārsteidzoši, bet ērti, vai ne? Ar šo balsojumu Nacionālās apvienības, „No sirds Latvijai” un “Latvijas Zaļās partijas” pārstāvji lieliski izskatās savās acīs, jo nav atklāti balsojuši „pret”, bet arī „valdošajiem” nav pieslējušies; nav bijis jāiespringst, lai nāktu klajā ar konstruktīvu sagatavotā budžeta projekta kritiku un saviem konkrētiem priekšlikumiem tā grozīšanai un lai debatēs aizstāvētu savu viedokli; nav bijis jāgatavo alternatīvs budžeta projekts. Visu turpmāko gadu var dzīvot mierīgi, jo nav jāuzņemas atbildība par budžeta izpildi, un turpināt demonstrēt izcilas izrādīšanās spējas Domes sēžu tiešraidēs. Un kā varēs lielīties ar paveikto, ja pēkšņi liksies, ka pašiem tas ir izdevīgi!

Ar šo atturīgo balsojumu viņi arī savu ieguldījumu ir nonievājuši – kopš rudens ar lielāku vai mazāku entuziasmu katrs no šiem septiņiem piedalījās budžeta izveidē, bet tagad nolēma turēties no tā visa atstatu. Varētu saprast, ja šis septiņnieks konstruktīvi kritizētu kādus konkrētus, viņuprāt, aplamus naudas piešķīrumus, bet ir neiespējami saprast atturēšanos arī no pašu akceptētajiem priekšlikumiem, kas iekļauti rīcības programmā (jaundzimušo pabalsta palielināšana par 50% un 2018. gadā par 25 eiro – Zaļā partija; Tematiskās takas izveide Raudas mežā – Nacionālā apvienība; ceļu sakārtošana uz novadā esošo pagastu centriem – „No sirds Latvijai”) un kas tagad budžetā ir apstiprināti ar 10 deputātu pozitīvu balsojumu.

Pērn rudenī par deputātu atturēšanos balsojumos tika spriests arī valstiskā līmenī – septembrī Saeimā tika iesniegts un atbildīgajai komisijai nodots aptuveni 11 000 pilsoņu kolektīvais iesniegums ar aicinājumu liegt parlamenta deputātiem šo privilēģiju. Vēlētājam ir tiesības zināt, kāda konkrēti ir viņa deputāta nostāja – „par” vai „pret”. Iniciatīvu arī bez kolektīvā iesnieguma ir atbalstījuši ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji. Protams, vēl nav zināms, kāds būs Saeimas lēmums šai jautājumā, taču sabiedrības spiediens nav noliedzams – tā grib, lai deputāti ir stingri savā mugurkaulā un lēmumos.

Tukuma novada Domes priekšsēdētājs un partijas „Tukuma pilsētai un novadam” valdes priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Lukmans norāda: „Mūsu partija vada pašvaldību kopš 2005. gada, tādēļ lieliski zina, ka tas pirmām kārtām nozīmē – lemt un uzņemties atbildību par saviem lēmumiem. Ar atturēšanos būtiskos jautājumos novada attīstību un iedzīvotāju labklājības celšanu panākt nav iespējams.”